Aihearkisto: Josba

Sirkus saapuu kaupunkiin

Maailman parhaat salibandypelaajat ovat saapuneet Joensuuhun ja muu sirkus heidän perässään.

Helsinki-Vantaalta klo 21.30 tunnin myöhässä nousseen ATR-72:n etuosan täyttäneitä ruotsalaisia voisi ajankohdasta ja suunnasta päätellä salibandyfaneiksi, eikä Djurgården-verkkari epäilystä hälventänyt. Lentoyhtiön lehden kartta kului 55 minuutin lennolla käytössä kun sormet tökkivät Pohjois-Karjalaa.

Joukossa alkoi silkas puheensorina, kun koneen kapteenitar kertoi sujuvalla riikinruotsilla Joensuussa odottavasta säästä: 29 pakkasastetta.

Erittäin ystävällinen joensuulainen taksikuski päivitti helsinkiläisturistien tiedot Katajan ja Jokipoikien viimeaikaisista edesottamuksista ja yhteistyökuvioista Bluesin kanssa ennen kuin jäi laukut takakontista nostettuaan vielä kertomaan, miten seuraavana päivänä pääsee parhaiten Areenalle. Sadunomaisen vaikutelman kruunasi äärettömän ystävällinen neitonen hotellin respassa. Jossain oli pakko olla piilokamera.

Mutta ainakaan kaukalossa joensuulaiset eivät kohtele vieraita yhtä huomaavaisesti.

Salibandy palaa kotiin

On oikeastaan vaikea käsittää, että keväällä 1998 käydyt kaksi naisten peliä ovat ainoat Joensuussa koskaan pelatut salibandymaaottelut. Joensuu on kuitenkin yksi lajin ensimmäisistä läpilyöntipaikoista Suomessa ja Josba Salibandyliigassa pisimpään yhtäjaksoisesti pelannut seura.

Hienoja lajihetkiä Joensuun historiassa riittää, vaikka Josba juuri nyt taisteleekin ”vain” play off -paikasta ja naisten liigapaikka kävi kalliiksi pitää. SM-mitaleja Josban vitriinissä on kuitenkin repullinen, ja olipa se edellinen pääkaupunkiseudun ulkopuolinen miesten mestarikin nimeltään Josba, jos niin kauas katsotaan.

Omat Joensuun reissuni pelaajana tai muuna joukkueen jäsenenä päättyivät aina pitkään öiseen kotimatkaan tappio niskassa, mutta sivustakatsojana muistot ovat valoisampia. Kaikkien aikojen kohokohtana kimmeltää tietenkin Josban ja Oilersin välinen finaaliottelu keväällä 2002, kun Mehtimäen jäähalli pakkautui ääriään myöten täyteen katsojia. Päivällä kaupungilla ihmiset kyselivät, olisiko kenelläkään edes yhtä lippua jäljellä, ja illalla hallissa väkeä oli niin, että taaimmaiset eivät tainneet nähdä edes kentälle. Hallin katto pullistui huutomyrskyssä silminnähden ylöspäin kun kotijoukkue juoksi kulmasta kaukaloon ja kuuluttaja huusi Janne Tähkän nimen.

Yleisömääräksi ja liigan yhä voimassa olevaksi pudotuspelien yleisöennätykseksi merkittiin 5 580.

Lauantaina tunnelman ei tarvitse olla ihan yhtä käsittämätön, on joka tapauksessa hienoa nähdä Suomen maajoukkueet viimein Joensuussa, jonka salibandykulttuuri ne ansaitsee. Ja miesten joukkueessa Tatu Erosen ja Perttu Puskan lisäksi Esa Jussila, Tero Tiitu, Tatu Väänänen ja Petri Kettunen. Tutun yleisön edessä ja muistutuksena niistä kaikista huipuista, jotka Pohjois-Karjalasta ovat lähteneet vahvistamaan Suomen muita seuroja ja maajoukkueita.

Kirjoittaja pelasi elämänsä ensimmäisen virallisen salibandyn sarjaottelun tammikuussa 1989. Vastassa oli Josba.

Salibandyliigasta fiilispohjalta

Olisiko JohanssonJohansson vastustajien kauden kauhukaksikko? Kivasti näyttivät löytävän toisensa KrP:n avauspelissä Oilersia vastaan eikä ollut moittimista nokialaisten esityksessä muutenkaan. Hyvän alun siivittämänä joukkueesta huokui sellainen itsevarma rentous, josta voittavat ryhmät tuntee. Ja Benjamin Reusser piti palloa – no, itsevarmasti.

Perinteiset liigaveikkaukset jäivät tänä syksynä väliin, tänne ei ehtinyt eikä taida olla nyt NST:lläkään. Kaikkiaan kyllä näytti siltä, että SSV, Classic ja SPV on selkeä kärkikolmikko, Josba, Pori ja M-Team yhtä selkeä häntähännikkö. Loput kahdeksan joukkuetta voi sitten viskata hattuun ja vetää sieltä mihin tahansa järjestykseen.

Fiilispohjalta kyllä toivon, että Josba yllättää veikkaajat. Jo ihan komean seurahistoriansa vuoksi, joka saa aika monta muuta ryhmää näyttämään uusilta ja muovisilta. Liigassa 22 kautta ja niistä 21 play offeissa että meidäthän on helppo unohtaa, koulutti Antti Ruokonen liigan avauspressissä juontajan hypättyä epähuomiossa Josba-rivin yli.

Nuori pallotaitava TPS on seuraava Tapanilan Erä, on kuultu, ja avauspelissä Loviisassa turkulaisnuorison maailmanmestarit vahvistivat vinkkiä. Sen verran kovasti vakuutuin Kailialan, Sokan ja kumppanien esityksistä Saksan MM-kisoissa, että iso rooli eilen tuntuu loogiselta jatkolta.

Classicin käsittämätön määrä nimimiehiä. Nouseeko Mikko Leikkanen kärkiryhmään kuten jokunen kevät sitten veikkailin? Lyökööt myös Happeen nuorten mestarit tänä talvena ryminällä läpi. Jonne Junkkarisen nimeä kuiskivat asioista tietävät. Ja pankaa merkille Happeen kotiottelutapahtumat, niihin siellä ideoidaan kovasti terästystä. Erän HaKi-kolmikon näytöt ovat vielä vähäiset verrattuna menneisiin Kapaseen, Kukkolaan ja Laitilaan, mutta korvaako tulijoiden nälkä menijöiden viimekeväistä jonkinlaista kylläisyyttä? Teemu Kortelaisesta olen odotellut Suomen seuraavaa suurvahtia, nyt Loviisassa on seuraava näyttöpaikka.

Erotuomarisektori, kuten hienosti sanotaan, näyttää pyrkivän nostamaan profiiliaan ja tehostamaan edunvalvontaansa, kuten myös hienosti sanotaan. Luvassa jännitteitä joihinkin suuntiin?

Salibandy-lehden Sami Nyman -jutussa käytettiin Simon Riihelän kohdalla adjektiivia ronski. Ronski? Ronski ei ole kyllä 35 ensimmäisen joukossa kun mietin, mitkä sanat Riihelää kuvaisivat. ”Nyhve” muuten on enää viiden nyytin päässä Tero Karppasesta ja liigan kaikkien aikojen maalipyssyn paikasta. Ja aika moni muukin tämän kauden tarkka-ampuja ihan siinä tuntumassa. Seurataan tilannetta.

Mikko Hyvärinen on noussut salibandyn The Valokuvaajaksi, vaikka ampuu paljon muutakin jalkapallosta erämaaluontoon. Pistäkää nimi mieleen ja katsokaa kuvia täältä. Lisää on kauden mittaan luvassa.

Hyvärisen tuotantoa nähdään etenkin Pääkallossa, jolta odotan tänä talven etenkin analyyttisiä ottelujuttuja. Jonnekin sinne perinteisen raportoinnin ja janihakkaraismaisen tieteellisen tekstin välimaastoon.

Entäpä uusin salibandybloggaaja? Jyri Pimento.

Oikeat valinnat

Salibandy Areena ja Tirsamaa ennustavat joukkueiden tulevat valinnat, ja luultavasti oikein.

Täältä taas voi lukea, kuinka kärkijoukkueiden tulisi valita. Koska paikallispeleissä on tunnelmaa. Ja koska bussit maksavat. Ja koska alempana olevat joukkueet ovat alempana siksi, että ovat pelanneet ylempänä olevia huonommin eli niitä ei tarvitse arastella.

Siksi

Classic – Nokian KrP

SSV – Tapanilan Erä

Oilers – Koovee

SPV – Josba

Maanantaina klo 11 nähdään.