Maria Sharapova, Wimbledonin kruunattu kuningatar

Niin tapahtui: Maria Sharapova voitti Wimbledonin finaalissa Serena Williamsin suoraan kahdessa erässä 6–1, 6–4. Kahden edellisen kesän mestaruuttaan puolustanut Williams ei pystynyt vastustamaan Sharapovan tappavia peruslyöntejä kuin hetken aikaa ottelun toisessä erässä, ja niinpä mestaruus meni ensimmäistä kertaa venäläiseen palkintokaappiin.

Avokatsomon eilisen tenniskirjoituksen jatkoksi kelvannee vielä vähän juttua Sharapovasta.

Maria Sharapova on yksi niistä urheilun nuorista sensaatioista, jotka ovat osoittaneet hallitsevansa lajinsa hyvin jo ennen täysi-ikäiseksi tuloaan. Menestyminen tuo rahan lisäksi nuoren ihmisen elämään paljon sellaista, mikä ei välttämättä suoranaisesti edistä kasvamista rauhassa aikuiseksi ja ammattimaiseksi urheilijaksi. Sharapova on vasta 17-vuotias, ja silti hän on jo jonkin aikaa saanut paljon huomiota urheilullisten seikkojen lisäksi myös ulkonäöllisten seikkojen vuoksi. Täällä Avokatsomossakin Sharapovan yhteydessä puhuttiin seksikkyydestä ja toistettiin Sharapovan yhteydessä harvinaisen tutuksi tullutta vertausta maannaiseensa Anna Kournikovaan. Voisi hyvin kysyä, onko se reilua.

Viimeistään Wimbledonin voiton myötä Sharapovasta on tullut tunnettu tennispelaaja. Samalla hänestä ja hänen ulkonäöstään on tullut myyntivaltti.

CNN Moneyn urheilutalousaiheisia SportsBiz-kolumneja kirjoittava Chris Isidore pohtii Sharapovan mainosarvoa otsikolla A Kournikova who wins:

One member of Sharapova’s business team told me Friday that there were other major companies interested in signing her, even before her success at Wimbledon. She’s turned down most of the offers to this point, he said, to concentrate on her tennis game.

”I’m sure there will be a lot more now, but she’s always been very patient and selective,” said the source, who spoke on a not-for-attribution basis.

As easy as it is to see potential at this point, it’s probably not quite the right time for either the sponsors or the budding star to make long-term commitments.

For Sharapova, any deal she signs now would probably be at a steep discount to the money she’ll be able to command in a few years if she continues to win on the court. And considering that she signed with the IMG sports agency before she was even a teenager, she’s obviously someone who has been planning for future success from a very early age.

Sharapova saa toistuvasti olla vakuuttelemassa olevansa nimenomaan tennispelaaja, ei malli eikä tuote. Meidän muiden tehtäväksi jää ymmärtää se ja alkaa keskittyä olennaiseen. Perjantaina, päivää ennen historiallista finaalia, Sports Illustratedin kolumnisti Kristin Green Morse ehdottaakin, että Sharapova ansaitsee parempaa: Sharapova deserves better than comparisons with certain compatriot:

Maria Sharapova is no longer that up-and-coming teen talent from Russia, no longer that unknown quantity. She’s the real deal: The second youngest Wimbledon finalist in the Open era behind Martina Hingis, and the first Russian woman in 30 years, since Olga Morozova, to make the Wimbledon final. She is — as she’s said before — Maria Sharapova, and she’s nobody’s wannabe.

In other words, can we now please stop comparing Sharapova to Anna Kournikova?

* * *

Maria Sharapova on ehtinyt antaa kasvonsa jo esimerkiksi uudelle saksalaiselle urheilulajille (tai no, mailapelille), Speedmintonille. Kiitettävän nopeaa toimintaa Speedminton-porukalta, kun heti Wimbledon-voiton jälkeen on saatu verkkosivutkin päivitettyä: ”Maria Sharapova — Wimbledon 2004 champion plays Speedminton”.