Hanki parempaa luettavaa

Luurankobloggaajat sivusivat otteluraporttien tekemistä mutta keskustelu käytiin sitten pikemminkin muuramelaisesta salibandysta. Kristian Sundqvist tarttuu aiheeseen futiksen puolella ja kysyy, millaista jalkapallojournalismin tulee olla.

Printissä vai verkossa, mitä, milloin, kenen tekemänä ja millä tyylillä?

Vuosien varrella jokusen otteluraportin rustanneena olen aiheesta kovasti kiinnostunut.

PS. Ladies Edition on taas vauhdissa.

12 kommenttia artikkeliin ”Hanki parempaa luettavaa

 1. Ompa muute harvinaisen rumat nettisivut nuo ladies editionin.

 2. Yksi kysymys unohtui varmaan listalta: Kenelle?

  Vastaus saattaa avata myös ajatuksia muihin kysmyksiin.

 3. Eli se suuri kysymys kaikkien noiden muiden takana.

  Sanoi kommentaattori Sundqvistille: ”- – otteluraportin lukijoista löytyy karkeasti kaksi kohderyhmää: ne joilta peli jäi näkemättä ja haluavat tietää mitä siinä tapahtui, ja ne jotka pelin katsoivat ja haluavat siitä tarkempaa analyysia.”

 4. Muuramen raportit on loistavia II-divarijengin sivujen raporteiksi, mutta eihän tuollaisia voi lehteen tai vakavasti otettavaan verkkojulkaisuun laittaa vaarantamatta koko lajin uskottavuutta. Ei niin laji-ihmisten silmissä tuollainen vahvasti väritetty kertomus esim. perinteisen urheilusivujen jääkiekko-otteluraportin vierellä näyttäisi perin koomiselta iloisten sählyhomppeleiden harrastelulta. :)

 5. Eli es:n muistuttamasta lähtökohdasta startaten: omalle insideporukalle kirjoitetaan eri tavalla kuin suurelle yleisölle ja vaikkapa lisätietoa etsivälle toimittajalle.

 6. Olen ihaillen lukenut monia Mikan raportteja otteluista, joita olen itsekin nähnyt. On ollut huikeaa huomata, kuinka hienoja asioita toinen huomaa ottelussa tapahtuneen (aivan oikeasti), joita itseltä on jäänyt oivaltamatta.

  Minusta siis kuulun siltä osin kategoriaan: ne, jotka näkivät pelin, ja haluavat tietää, mitä siinä tapahtui (En pidä sellaista aivan analyysinä).

  Luurassa joku kommentoi sensuurista, ettei saisi haukkua. Minusta jokainen pelaaja ja valmentaja tietävät aina itsekin, jos tuli pelattua huonosti, veltosti tai mokattua. Eli mitä lisäarvoa tilanteeseen tuo reportteri, joka opettaakseen pelaajia tai muuta haluaisi raportissa sanoa saman itsestäänselvyyden?

  En ole aivan varma, että tunnistavatko pelaajat hyvän suorituksen itse. Sen kertominen olisi jo jotain uutta.

 7. Mulle on myös aika tyypillistä että ensin käydään katsomassa peli, sen jälkeen kotona kierretään intterweebissä etsimässä kaikki mahdolliset otteluraportit ja kommentit samasta pelistä.

 8. es:lle tuosta sensuurista: pointtini oli oikeastaan se, että minusta olisi arvokasta spekuloida MIKSI homma meni pieleen. Tämä tietysti riippuu siitä, kuka raporttia kirjoittaa, ulkopuolinen reportteri vai joukkueen toiminnassa mukana oleva henkilö, jolla on usein sisäpiirin tietoa taustoista. Joka tapauksessa, jos joukkue selvästi alisuorittaa, niin kyllä sen pitäisi näkyä myös raportissa. Varsinkin jos puhutaan korkeamman tason kilpaurheilusta (liiga, 1-divari), jossa oikeasti tavoitellaan muutakin kuin liikunnan iloa. Tämä palautuu myös kysymykseen ”kenelle”. Eivät kai pelaajat tai valmentajat lue otteluraportteja (omista peleistään) oppiakseen niistä jotain? Kuuluvatko he edes otteluraportin kohdeyleisöön?

  Positiivisesta palautteesta olen sitä mieltä, että sitä ei voi antaa liikaa silloin kun se on ansaittua. Mutta toisaalta, kuten oma valmentaja viisaasti on todennut, jokaisesta omille menneestä syötöstä ei tarvitse tulla taputtamaan päähän.

 9. Jaa’a, miksi pieleen? Eikös pelissä useimmiten ole positiivisesti esiintynyt osapuoli. Olisiko se jostain pois, jos sen puolen silloinkin, se on omista sympatioista katsoen väärä joukkue.

  Niin ja raportissa analysoisi, MIKSI homma meni HYVIN.

  Aika haastellinen vaatimus varmaan kulttuurissamme.

 10. Tuli kummattua liikaa tekstiä edellisestä pois, joten laitetaan uusiksi:

  Eikös pelissä useimmiten ole positiivisesti esiintynyt osapuoli. Olisiko se jostain pois, jos sen puolen onnistumista arvioisi. Silloinkin, kun se on omista sympatioista katsoen väärä joukkue.

 11. Totta tuokin, kyllä vastustajalle pitää osata antaa meriittiä hyvästä suorituksesta, eikä se minun kokemukseni mukaan ole edes niin kovin harvinaista, meidänkään kulttuurissamme. Tosin itse ajattelin kirjoittaesani nimenomaan joukkueen omasta toiminnasta tiedottamista.

Kommentointi on suljettu.