Mitä isot edellä

Jos Suomen pakka pysyy kasassa, maalivahtipeli onnistuu, maalipaikoissa natsaa…

Pakka pysyi kasassa, maalivahtipeli onnistui loistavasti, maalipaikoista olisi voinut iskeä usemmankin.

Jotenkin todella maukas voitto joukkueelta, joka venyi aina vain lisää ja lisää kun vastus koveni. Sveitsiä vastaan voitto pelin hajoamisesta huolimatta, kaasutus karkuun Slovakialta, nousu kahden maalin takaa finaaliin välierässä, Ruotsin hyökkäyskoneen pysäyttäminen.

Ruotsalaiset harmittelivat vetojen karanneen jännityksen vuoksi ohi maalin. Sitäkin, mutta kyllähän Suomi kyykkäsi mahtavasti peittäen laukauksia. Moni oli milleistä kiinni pallon kääntyessä kantapäästä vähän ohi tolpan. Stolpe in, stolpe ut, marginaalit ovat pienet ja voittaja punnertaa ne edukseen.

Joni Järviöltä huikea esitys tolppien välissä, kruununa se kolmannen erän jalkatorjunta Suomen johtaessa maalilla. Kaksi huippuvahtia mahdollisti levänneen veskarin heittämisen finaaliin, muistutti viikon mittaan maalivahtien JyP-peluutuksesta vihjannut Jarkko Rantala.

Ruotsin maalivahti sanoi ennen finaalia, ettei tiedä Suomen hyökkääjistä mitään. Eikö kannattaisi? Ylimielisyyttä vai sumutusta?

Krister Savosen jäätävä rankkari. MM-finaalissa. Joukkueen kuopukselta. Ja Miko Kailiala tivaamassa ruotsalaisilta palloa talteen niin että tuomarin oli mentävä väliin. C’mon, kaverin ensimmäinen maaottelumaali (!?) Just how cool is that?

Aaron Fagerholmilla ei tainnut olla ratkaisupeleissä askelmittaria, mutta kilometrejä kertyi paljon kaverin polkiessa rikkomassa Tshekin ja Ruotsin rakentelua.

Miko Kailiala ja Miikka Sokka kasvattivat rooliaan läpi viikon, ja jotenkin sopivaa, että juuri he mestaroivat finaalin voittomaalin. Turusta on tullut jo vuosia signaalia, että täältä on tulossa kovia pelimiehiä, ja nyt minäkin pääsin näkemään, mistä oli puhe. Eivätkä vain nuo kaksi.

Suomen kylmäpäinen pallollinen peli johtoasemassa. Paljon puhuttu kokemus miesten kovista peleistä näkyi. Ja onnistunut roolitus. Kaksi hyökkäävää kenttää, muskelimiehet ja monikäyttöiset jokapaikanhöylät.

Pressissä paikalliset valokuvaajat hehkuttivat viimeisen sekunnin ruutuaan: Pallo Suomen verkossa mutta suomalaiset kädet pystyssä ja ruotsalaiset maansa myyneinä. Ruotsin kaventaessa Stadthallen ylitarkka pelikello pysähtyi lukemaan 59.59.9.

Pressissä finaalin jälkeen lämmintä noin 39 astetta, paikalliset kaljamukeineen pälättivät 97 desibelin voimalla, se ovi diskojytkettä tulvivan hallin puolelle ei pysynyt sitten millään kiinni ja netti pätki. Mutta mitäs pienistä kun Suomi on uusi maailmanmestari, hei.

Borlänge, Riika, Praha, Praha, Helsinki, Weissenfels.

3 kommenttia artikkeliin ”Mitä isot edellä

  1. Kiitos. Tässä on ollut siellä täällä puhetta, että myös ihan vanhanaikaisia tekstejä kaivatt…

    …jaa, toisaalta tästä aiheesta taitaa saada aikaan ihan oman blogimerkintänsä.

Kommentointi on suljettu.