Kulttuuri syntyy merkityksistä

Joku (arvaan, nuorehko) jalkapallokirjoittaja naputteli loppukesästä jalkapallojoukkueiden kannatuslauluista ja ihmetteli huvittuneena, miksi HJK soittaa marssimusiikkia.

Hänen näkökulmastaan kysymys oli varmasti aivan relevantti. Aikaulottuvuus muuttaa asiaa kuitenkin mielenkiintoisesti. Hassu ja omituinen laulukin saa uusia ulottuvuuksia, kun siihen alkaa vuosikymmenten kuluessa tarttua muistoja ja merkityksiä. Taas kansa täyttää alkamassa kovaäänisistä palauttaa samalla lapsuuden kesäiltojen tunnelman Olympiastadionin aurinkokatsomossa tai käytävällä myymässä ohjelmalehtisiä. Olli Isoahon, Kalle Niemen, Henry Forssellin, pallon päällä tähystävän Atik Ismailin, Pasi Rautiaisen mestaruusmaalin Hakan verkkoon, sen kaatosateisen illan kun Klubi hävisi KPV:lle 0-5.

Silloin ei enää toivo, että kappaletta lakattaisiin soittamasta. Perinteet, seurakulttuuri. Sama pätee niihin kaikkiin ikivanhoihin seuralogoihin, jotka ajan hammas nakertaa hassuiksi.

Edellisestä kiekkopelistäni paikan päällä on aikaa, mutta toivottavasti IFK:n matseissa soitetaan vielä maailman hienointa urheilubiisiä. Sen palauttamia muistoja ja tunnelmia en edes ala listata, ettei tila verkosta lopu. Niiden tulva ja Jäähallin tuoksu nousevat mieleen heti ensi soinnuista. (Tai jos ihan vaikka vain sen illan syksyllä 1978 kun suosikkini, nuori Ilkka Sinisalo nosti Hannu Kamppurin maalin etuyläkulmaan tilanteeksi 2-0 ja IFK kaatoi Jokerit lopulta 13-0.)

Perinteet eivät synny hetkessä. Ehkä keski-ikäinen menee 2045 katsomaan SSV:n matsia ja muistaa, että sama We are the Vikings soi jo silloin lapsena kun isä vei hänet ensi kertaa hallille.

9 kommenttia artikkeliin ”Kulttuuri syntyy merkityksistä

 1. Hieno kirjoitus, jonka voin allekirjoittaa täysin. Skidinä faija käytti minua aktiivisesti HIFK.n lätkämatseissa, klubin futismatseissa ja ToPon korismatseissa. Edellämainitut biisit tuovat hienoja muistoja mieleen, kuten myös ToPon na na hey kiss him goodbye.

  HIFK.lta vaihtui aikanaan logot ja maalibiisit, mutta onneksi on ruvettu taas kunnioittamaan perinteitä ja kilpilogo on palnnut, sekä let`s play hockey soi aina ennen erien alkua. ToPon peleissä en ole käynyt aikoihin, toivottavasti siellä kunnioitetaan edelleen perinteitä.

  Jännä homma millaisen fiiliksen nämä biisit itselleni nostaa, en ole edes aiemmin ajatellut miten iso merkitys näillä biiseillä on. Tovottavasti myös oma poikani saa joskus näistä biiseistä yhtä hyvän fiiliksen ja yhtä paljon muistoja kuin hänen isänsä ja isoisänsä ovat saaneet.

 2. Jännä juttu, miten sitä ensin elää meneillään olevaa aikaa, ja sitten yhtäkkiä kauempaa taakseen katsoen huomaa sen muuttuneen historiaksi ja isommiksi linjoiksi.

  Koppalakkiset vanhat vaksit, nakkien ja popcornin tuoksu, jätskinmyyjien kauloissaan kantamat styroksiset laatikot hiilihappojään huuruineen, Jorma Virtasen musta lasikuitumaski ja numero 21, ”Ford Germera”, ohjelma kaks markkaa, mukana TopMan Minicup, Carrollsin äänimainokset.

 3. Hieno kirjoitus Mika. Muistan myös tuon syksyisen illan Nordikselta. Olin aika järkyttynyt. Onneksi Gonna Fly Now soi nykyään kohtuullisen tiheään.

 4. Tai sitten ne tarinat, kun 11-vuotiaan kauden kohokohdat oli päästä katsomaan muutaman kerran kaudessa omaa suosikkijoukkuetta vierashalliin, joka oli lähin halli järkevän matkan päässä.

  Sama halli kuin Mikalla, samat tuoksut, samat ohjelmalehtis-huudot, samat vaksit, MUTTA olla hallissa vierasjoukkueen kannattajana. Siitäkin saisi monta tarinaa aikaiseksi. Esimerkiksi sen, että HIFK-kannattajat nimesi Tapparan Jorma Sevonin ”aasiksi” luistelytyylinsä vuoksi.

  Ehkä mieliinpainuvimpana muistona paikan päällä kauden 81-82 viides ja ratkaiseva välieräottelu HIFK-Tappara Nordensköldin hallissa. Istua päätykatsomossa juuri sen maalin takana, johon Tapparan Juha ”Pinka” Nurmi iski ratkaisevan maalin.

  11-vuotias poika ei vielä silloin ymmärtänyt, että tulee muistamaan tuon hetken ikuisesti. Niin ja finaalissa kaatui sitten TPS.

 5. Peter, vielä sillä samalla kaudellahan Jokerit taisi viedä paikallispelin 10-2 hassuteltuaan IFK:n maalissa torjunutta Kyösti Majavaa. Yhden kauden neljästä paikallisesta silloin kun niillä vielä oli painoa. Kurri-niminen maitopartakin taisi pelata sillä kaudella. Numero 11?

  Jarkko, 1982 ja 1988 olivat keväistä raskaimpia kun punaisilla tuntui olevan vaikka mihin riittävät joukkueet. Nurmi ja sitten toisella kerralla Pauli Järvinen. Ja 1982 myös Kamppuri, jolle ei mennyt sitten mikään.

  Kirvespaidat olivat erityisen hankalia jo silloin kun Antti Leppänen peitti maalin harmaa lasikuitu naamalla ja Martti Jarkko laittoi jalkakikkaa. Myöhemmin sitten Erkki Lehtonen, jonka vartaloharhautukset purivat IFK:n yli-innokkaisiin taklauksiin turhan hyvin. Ja muuan valmentaja, joka ennen pleijarisarjoja IFK:ta vastaan vetosi tuomareihin ja sitten viimeisen voiton jälkeen leukaili ”heikkojen maalta” voittaneen. Ja joka kerran toilaili jäällä pikkukengissään linjuri hihassa, mutta se on toinen tarina.

 6. Muistan Kokkolan pallokentällä pelatun ottelun KPV-HJK joskus arviolta 1976-1978. Atik Ismail nousi upeasti kesken pelin pallon päälle molemmilla jaloilla ja ” tähysti ” vapaina olevia pelaajia, joille syöttää..Yleisö oli haltioissaan!

 7. Klassikko. Itse yhdistän muistikuvissani tähystyksen etenkin siihen otteluun, jossa Atik teki viisi maalia Klubin kaataessa Stadikalla TPS:n 6-5. Kesä oli melko varmasti 1978.

  Saattoi olla todellisuudessa muussakin pelissä, luultavasti monessakin. Muistikuvat yhdistyvät joskus miten sattuu ja muuttuvat vuosien varrella.

  Tänä kesänä Aki Riihilahti nousi jonkun pelin lopulla pallon päälle tähystämään, ja asiantuntevat katsojat tajusivat heti Atik-tribuutin.

  Muistaakseni.

 8. Mika: Klubi-TPS matsi oli alkusyksystä vuonna 1977. Samanaikaisesti Nordiksella pelattiin lentopallon EM-kisoja ja tähän fudismatsiin pääsi markalla sisään! Taisi muuten vieraitten super-Hessukin muutaman tehdä,muistaakseni..

 9. Nyt piti oikein kaivaa vanhat ruutuvihot esiin. Muistiinpanojeni mukaan HJK – TPS 6-5 olisi pelattu 5. kesäkuuta 1978. Vieraat tekivät ekan maalin ja nousivat lopussa 6-2:sta vielä tuntumaan.

  Argentiinassa vedettiin samaan aikaan lajin MM-kisoja.

Kommentointi on suljettu.