Näkijöitä

Oilersin Jussi Pihan otteet taannoisessa tasapeliin päättyneessä kotiottelussa Tapanilan Erää vastaan jäivät mieleen. Hyvä syöttö tuonne, minne kukaan muu ei ollut tajunnut katsoa. Yllättävä laukaus yläkulmaan kaikkien muiden odottaessa syöttöä. Uinti sisään ja pallo maalivahdin ali verkkoon ylivoimalla kaikkien peittäessä tarkkaavaisesti sitä syöttöä tai sitä äsken yllättänyttä laukausta.

Hyvä pelaaja valitsee pallollisena oikean ratkaisun syötön, kuljetuksen ja laukauksen välillä, luennoi joku joskus. Jussi Piha esitteli kaikki vaihtoehdot tosipaikassa käytännössä.

Samasta pelistä jäi mieleen Pihan fokuksen säilyminen kiihkeilläkin hetkellä. Juuri hän oli vapareissa salamana pallossa haistelemassa nopean paikkaa silloinkin kun muu viisikko valui vaihtoon. Juuri hän oli kiskomassa kauemmas erotuomareista niitä, joiden fokus karkasi hetkeksi vääriin asioihin.

Ei voi kuin ihailla, kuinka joukkuepalloiluissa joillain on silmät nähdä vaihtoehdot, mielikuvamallit valita niistä silmänräpäyksessä paras ja kädet käskeä peliväline oikealla hetkellä oikeaan paikkaan.

Vastaavia miten se tuonkin näki ja tajusi -mielikuvia ovat viime aikoina nostattaneet esimerkiksi Janne Louhelainen, Joni Niiranen ja tuossa Erä-ottelussa kaikki kolme Jussi Pihan maalia syöttänyt Matias Kaartinen.

Eivät hekään tietenkään täydellisiä ole. Miesten maailmanmestaruuksia loppuunmyytyinä pauhaavien jättiareenoiden kentillä on juhlinut joukkue, jossa on pelkästään huippukuntoisia lujasti sitoutuneita maailman nopeimpaan kahden suunnan salibandyyn pystyviä pelaajia.

Jokin tekijä on nämä pelaajat vielä erottanut maailman parhaista. Mutta liigaottelussa he tarjoavat katsojalle nautittavia hetkiä.

4 kommenttia artikkeliin ”Näkijöitä

  1. Pihan haastattelu Tor-ottelun tauolla nosti lisää miehen arvostusta. Vilpitöntä puhetta siitä, miten muutokset kaukalon ulkopuolisessa elämässä vaikuttavat pelisuorituksiin.

    Ja kun Jussi tekee vielä klipissä lupaamansa, eli laittaa itsensä kuntoon, niin silloin mainitsemasi ”jokin tekijä” ei enää puutu ja maajoukkueelle on tarjolla loistava vahvistus.

  2. Olen jo 3-4 kautta ollut sitä mieltä että Piha on varmasti kaikkien aikojen aliarvostetuin pelaaja. Pelisilmä on aivan huippua.

  3. Judella on vaan kestänyt vähän pidempään kasvaa ”urheilijaksi”, joka sitoutuu täysillä. Kyvyt on nähty jo kymmenen vuotta sitten ja kaikki on odottanut haluaako Jude koskaan oikeasti huippu-urheilijaksi. Nyt on olemassa suunta ja viitteitä halusta ja todellisesta motivaatiosta. Ihmisenä todella symppis ja sosiaalinen. Urheilijana hiukan raakile, mutta ehdottomasti maajoukkueen arvoinen profiilipelaaja. Aina arvostettu, ei kuitenkaan aliarvostettu.

  4. Erittäin mielenkiintoista nähdä, mihin saakka Piha ja muut lahjakkuudet vielä ehtivät.

    Jokainen palloiluihminen muistaa ne kaikki kaikkien aikojen juniorilahjakkuudet, joista ei sitten tullutkaan aikuisten sarjapelaajia ja divarilahjakkuudet, joista ei kuitenkaan kehittynyt liigapelaajia ja liigatähdet, joista.

    Pyramidin kavetessa kynnys taitaa olla joka tasolla korkeampi. Mutta parhaat päätyvät korkeimmalle.

Kommentointi on suljettu.