Rahvaan huvia

Kulttuuriväen blogeja lukiessa välillä ihmetyttää, miten muodikasta on korostaa omaa älyllistä ylemmyyttään halveksimalla ihmisiä, jotka innostuvat urheilusta.

Muillakin aloilla kuin juridiikassa kannuksensa hankkinut professori Kemppinen ihmettelee hiukan samaan suuntaan:

…ihmettelin aikoinani käsitettyäni, että Englannissa ja USA:ssa palloilujoukkueiden kannattaminen on myös paremmissa piireissä sallittua, jopa suotavaa.

Suomessa ylhäiset tuomarit ja korskeat professorit kiirehtivät usein vakuuttamaan, että jalkapallo on tyhmää ja jääkiekko huliganismia. Tämä toivoakseni väistyvä asenne johtuu asianomaisten tarpeesta varoa samaistumista matalaotsaiseen rahvaaseen.

Ei meillä tule kuuloonkaan, että kravattimies päivittelisi huoltomiehen kanssa Jokerien tai HJK:n, Pargas IF:n, Torpan Poikien tai Vimpelin Vedon näkymiä.

2 kommenttia artikkeliin ”Rahvaan huvia

  1. Onko tää mielestäsi vieläkin näin? Muistan kyllä taannoin 90-luvulla kun opiskelin humanistisissa piireissä, mua dissattiin kun urheilin ite. Toivoin että maailma olisi jo muuttunut :/

  2. ”Onko” tää ”näin” on täsmällisesti ajatellen vaikea kysymys, mutta ilmiöön törmää edelleen.

    Silmiini osuneen halveksimisen kohteena eivät ole olleet niinkään urheilevat ihmiset vaan pikemminkin suosittujen lajien innostunut seuraaminen.

    Varovaisesti arvioisin, että tähän liittyy mielikuvia, joissa vilisee jääkiekkoa, olutta, älytöntä ölinää, formuloita ja makkaraa sekä sohvalla itseään raapiva verkkopaitainen äijänköriläs.

    Tai kuten joku Twitterissä mietti:

    “Oon miettinyt tota nuorten suhtautumista taiteeseen.. Mut mitä odottaa, jos vanhemmat on keskaria, hk sinistä ja lätkää sohvalla -kansaa?”

Kommentointi on suljettu.