Tuulisella paikalla

Kaunis periaate on, että valmentaja valmentaa ja muilla toimijoilla on sitten omat ruutunsa. Jari Litmasen kolumni Hollannin futismaajoukkueen EM-taipaleesta antaa ymmärtää, että kaunis periaate on kovilla ammattimiestenkin maailmassa.

Tähän soppaan tuo oman mausteensa myös Hollannin media. Sekin on jakautunut klikkeihin ja monella toimittajalla on omat suosikkipelaajansa – ja pelaajilla suosikkitoimittajansa. Paine kasvoi lopulta niin suureksi, että valmentaja Bert van Marwijk joutui luopumaan omasta suosikkisysteemistään ja tulosta tuoneesta rakenteestaan.

Kuinkahan paljon mitkäkin tahot missäkin vaikuttavat siihen, ketkä pelaavat ja miten pelataan? Tai siis siihen, mitä päätöksiä valmentajat joukkueissa tekevät. Millaista painetta tulee joukkueenjohdolta, millaista pelaajilta, millaista faneilta ja medialta?

Siis ihan oikeasti, siellä kauniin periaatteen takana.

Ja missä kohdin ja millä tavalla ristiveto käy niin kovaksi, että jonkun, usein valmentajan, on lähdettävä. Milloin vaikkapa salibandyjoukkueelta tulee tiedote, joka puoliääneen mumisee, että eri näkemysten tai ristiriitojen johdosta – – ovat päättäneet yhteisymmärryksessä purkaa sopimuksensa.

Näistä kerrotaan lopulta julkisuuteen aika vähän. Ehkä siksi, että jokainen osapuoli kokee tilanteen omalta kannaltaan nolona.

Muistelmissa sitten, jos silloinkaan?

– – – – – –

Hiukan jo eri asiaa, mutta tämän perään Isac Carlssonin kirjoitus valmentamisesta ja johtamisesta.

I det ena fallet är tränaren en mussla. Spelarna får direktiv och order, men ingen bakgrundsinformation. Inga förklaringar till val av träningsupplägg och taktik och heller inga motiveringar till laguttagningar.

I det andra fallet finns inga hemligheter. Alla diskussioner tas i helgrupp. Alla beslut motiveras grundligt och alla spelarna har full koll på hur tränaren tänker i alla lägen.

Tänk dig nu att det skulle vara möjligt att göra ett vetenskapligt försök kring detta. Alltså att ett och samma lag ”utsätts” för de två tränartyperna ovan. Allt annat samma. Vilket ledarskap skulle vara mest framgångsrikt?