Helsinki Cupin turhat maalit

Kesän Helsinki Cupin aikaan urheilun media-auktoriteetti Esko Seppänen huomasi jotakin huolestuttavaa ja tarttui Twitteriin.

Hippasen verran veti mielen maahan, kun kuulin, että Helsinki Cupin junnusarjoissa ei lasketa maaleja tai voittoja tai sijoituksia. 1/2

Tuokaa maalit pois sieltä kentältä, mikäli niillä ei ole itse urheilussa mitään merkitystä. Järkyttävää roskaa. #HelsinkiCup 2/2

Ihan niinhän se ei tietenkään oikeasti mennyt.  Maalit laskettiin ja lasketaan Helsinki Cupin kaikissa sarjoissa, ja joka ainoassa ottelussa on voittaja ja häviäjä ellei tasapeliä tule. Mutta kieltämättä 8- ja 9-vuotiaiden sarjoissa pelattiin vain lohkot ilman sarjataulukoita tai jatko-otteluita.

Kohu oli joka tapauksessa valmis, ja kansa raivostui (= usea tweettasi närkästyneesti). Syy vihkoon menneille eurocupeille oli löytynyt, ja kaikki pelaa -lällyily mädättäisi nuorisomme.

Itseäni jäi mietityttämään pari asiaa. Ensinnäkin tietysti se, että noita pienimpienkin sarjoja läheltä seuranneena olen nähnyt maaleilla olevan niissäkin kovasti väliä. Sijoitukset tai ei, jokaisella voitolla ja häviöllä on näyttänyt olevan natiaisille merkitystä ilman niitäkin.

Ja toisekseen, että jos vain sijoituksilla on merkitystä, voidaan samalla logiikalla kaikkien lajien harjoituspelitkin pelata ilman maalikehikoita (tai koreja). Treeneistä sitten puhumattakaan.

Heikoilla on Suomi-futis, jos se kaatuu kun vasta 10-vuotiaat pelaavat sijoituksista, olin kirjoittamassa, kunnes tajusin olevani ihan  hakoteillä. Kyse ei tietenkään ollut Helsinki Cup -nimisen junioriturnauksen säännöistä vaan isommista asioista. Nuori Suomi -lohikäärmeen tappamisesta. Ja sen vanhan vainoojan, kavalan, kauhean kaikki pelaa -ideologian torjumisesta.

(Joka ideologia saattoi aikanaan syntyä vastapainoksi niille tarujen ja tarinoiden valmentajille, jotka istuttivat pelaajia viltissä ja käyttivät kaikkia mahdollisia keinoja voittaakseen 6-vuotiaiden pitäjänmestaruuden.)

(Itse en itse asiassa usko, että kukaan saisi traumoja, vaikka nuorimmatkin pelaisivat sijoituksista siinä missä isotkin. Mutta Suomi-futista tuskin kaataa nykyinenkään malli.)

Yksi kommentti artikkeliin ”Helsinki Cupin turhat maalit

  1. Itse pelasin junnuna fudista, osallistuttiin kahteen sarjaan (alueellinen ja piirisarja) mutta pelaajilla ei ollut tietoa sarjatilanteesta yms. Sarjataulukot löytyivät pari kertaa kaudessa Futari -lehden liitteestä. Muistan kun kerran jonkun pelin jälkeen koutsi ilmoitti että tämä ottelu sitten varmisti sarjan voiton. Silloin nipin napin tiesi muutaman vastustajaseuran nimen, niiden pelaajista ei ollut mitään käsitystä.

    Nykyään netin aikakaudella junnut tietävät sarjatilanteet ja pistepörssit, sekä spekuloivat ihan asiantuntevasti joukkueiden/pelaajien vahvuuksista ja heikkouksista.

    Sitä en tiedä onko se hyvä vai huono asia, mutta maailma on muuttunut muuallakin kuin junnu-urheilussa monella tapaa.

Kommentointi on suljettu.